Nut en genoegen

De vereniging Nut en Genoegen te Vriezenveen is een actieve kleindierenvereniging die vele activiteiten organiseerd, zoals keuringen en tentoonstellingen.

De vereniging is aangesloten bij een tweetal bonden die landelijk de belangen van kleindierliefhebbers behartigen. Zij overleggen bijvoorbeeld met de overheid over regels ten aanzien van de kleindierhouderij in Nederland.

De grootste bond is KLN, Kleindier Liefhebbers Nederland, en onder deze bond vallen onderstaande diergroepen:

Hoenders en Dwerghoenders
Door de vele rassen en kleuren is er voor iedereen wel een kippenras te vinden wat bij hem/haar past. Als je op een boerderij woont kun je rustig Barnevelders of grote Wyandottes houden, maar in een nieuwbouwwijk zal dat wat problemen opleveren, zoals ruimte en lawaai. De meeste grote rassen zijn er ook in een kleine variant en deze kunnen vaak met een goede huisvesting zonder problemen in een nieuwbouwwijk worden gehouden.

Serama's
De serama is een heel klein kipje dat op een geheel eigen wijze gekeurd wordt. Bij de keuring ligt de nadruk op karakter en type en is de kleur van ondergeschikt belang. Door de afwijkende wijze van keuren wordt de serama als aparte diergroep gezien.

Water-en Siervogels
De groep fokkers van Watervogels is niet zo heel groot; ruimte en vers water zijn niet overal voorhanden en dat is een vereiste voor deze diergroep. Omdat onze vereniging veel leden heeft van het platteland hebben we gelukkig wel een aantal leden met watervogels. Onder de groep Siervogels vallen ontzettend veel dieren: Patrijzen, Fazanten, Pauwen, Kwartels en nog zeldzamere soorten zoals de Tragopanen.Vaak fraai gekleurde dieren die door enthousiaste fokkers in volières worden gehouden. Veel van deze soorten zijn minder geschikt om te exposeren op tentoonstellingen.

Oorspronkelijke duiven
Onder deze groep vallen alle wilde duivensoorten en de Lach- en Diamantduiven. In een kleine volière in de tuin kunnen deze dieren al gehouden worden. Ook meerdere rassen bij elkaar in levert meestal geen problemen op. Laat u bij aanschaf wel informeren welke soorten elkaar niet verdragen.

Konijnen
Ook konijnen zijn er in vele maten en soorten; van de Vlaamse Reus die wel 8 kilogram kan wegen tot de kleurdwerg die slechts 900 gram weegt. Er zijn kortharige rassen (Rex) en langharige rassen (Angora), er zijn eenkleurige dieren en dieren met een tekening of gevlekte. En natuurlijk de hangoorkonijnen, ook weer van groot tot klein. Kortom voor iedereen een konijn wat bij je past.

Verder horen bij deze bond de Cavia’s en Kleine Knagers. Ook in veel kleuren en haarstructuren, bijvoorbeeld de Shelty cavia, waarvan de fokkers de sleep of sluier in papillotten oprollen.

Bij de NBS, de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbersverenigigen zijn de sierduiven ondergebracht.

Sierduiven zijn algemeen bekend en vooral rassen als de Pauwstaart en de Oud-Hollandse Meeuwen kent iedereen. Toch zijn er nog veel meer rassen zoals de Tuimelaars, Hoogvliegers en Kropperrassen. Prachtige dieren die op de tentoonstelling indruk proberen te maken door hun krop op te blazen en luid te koeren. Ook Sierduiven houden is voor bijna iedereen mogelijk. Het ras en het aantal dieren pas je aan, aan de ruimte die je hebt.